Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αθλια η κατάσταση στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες


Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιβαλλοντικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών στους Ταγαράδες. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε αυτοψία που διενεργήθηκε στις 2 Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι άσχημες και το σύνολο του έργου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και γενικότερα για τη Δημόσια Υγείας», αναφέρει ο κ. Λοβέρδος και ενημερώνει ότι τα περιγραφόμενα στην έκθεση της αυτοψίας αποτελούν παράβαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θέτει το πλαίσιο των προδιαγραφών και γενικών προγραμμάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και προτείνεται συνεπώς η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.


Ο κ. Λοβέρδος, στην απάντηση του επισημαίνει ότι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Για τη σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και των συνθηκών που επικρατούν, είναι ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την επωνυμία «Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης», ο οποίος οφείλει να μεριμνά για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, κατά τρόπο ώστε να μην προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ή και τη δημόσια υγεία.


Το έγγραφο το υπουργού Υγείας, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, Άγγελου Τζέκη, Ιωάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου, για τις συνθήκες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες Θεσσαλονίκης. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Ταγαράδες, καθώς στη Μονάδα διαλογής σκουπιδιών οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται επαρκώς και δεν τους παρέχονται τα κατάλληλα μέσα που απαιτούνται. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, έχουν καταγγείλει επανειλημμένως το πρόβλημα σημειώνοντας ότι και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου δεν είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν έναν υγιή χώρο εργασίας (εξαερισμός, έλλειψη νερού, κατεστραμμένα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά, κακές συνθήκες στα WC ). Έχουν επιπλέον προειδοποιήσει ότι στον περιβάλλοντα χώρο κυκλοφορούν σκυλιά και αρουραίοι και επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις και στους Δήμους που έχουν παραδώσει την ανακύκλωση σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου