Κυριακή 17 Απριλίου 2011

BIOFUMIGATION ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - Η ΑΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ


Με τον όρο biofumigation , ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς στα ελληνικά , εννοούμε την βιολογική καταπολέμηση  εχθρών και ασθενειών με τη χρήση φυτών η προϊόντων  φυτικής προέλευσης . Με λίγα λογία χρησιμοποιώντας κάποιες ιδιότητες ,οι οποίες υπάρχουν ήδη σε κάποια φυτά  προς όφελος της καλλιέργειας .



Πρωτοπόρος σε αυτή την νέα προσέγγιση είναι ο dr. L Lazzeri ερευνητής στο C.R.A. Bologna. Άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό από το 1993 και από το 1996 άρχισε την εφαρμογή του biofumigation σε πραγματικές καλλιεργητικές συνθήκες σε αγροκτήματα πατάτας για την καταπολέμηση νηματωδών . Αρχή του biofumigation είναι  η χρήση ενός συγκεκριμένου φυτού brassica juncea του ICI 99 το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον dr. L Lazzeri ακριβώς για αυτό σκοπό . Τα glucosinolates που περιέχονται στο ICI 99 ειναι 10πλασια σε συγκέντρωση απο τα κοινά σινάπι που κυκλοφορούν στο εμπόριο και όταν ενωθούν με το εδαφικό νερό παράγουν  τοξικές ουσίες  επιβλαβείς κυρίως  στα παθογόνα του εδάφους , προστατεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους . Παράλληλα δημιουργήθηκε με βάση το ICI 99 ένα ειδικό φορμουλαρισμα για διαφυλλικη εφαρμογή με σκοπό την καταπολέμηση των παθογόνων πάνω στην επιφάνεια των φυτών .

Η χρήση αυτών των προϊόντων έχει δείξει ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση με άριστο ποιοτικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η επιτυχία τους βασίζεται στη χρήση τους με πρόγραμμα και το αποτέλεσμα κρίνεται και εκτιμάται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου . Μετά την συνεχή χρήση  ειδικά στο έδαφος , αποκτάμε ένα αναγεννημένο υπόστρωμα για την καλλιέργεια ζωντανό και απαλλαγμένο απο παθογόνα .

Εμπορικά τα προϊόντα κυκλοφορούν σε όλο το κόσμο ( και στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την εταιρεία Triumph Italia με τα εμπορικά ονόματα Biofence και  Duolif . Το πρώτο για την απολύμανση του εδάφους και το δεύτερο για την εφαρμογή απο τα φύλλα .

Πρακτικά εξετάζοντας τις σύγχρονες συνθήκες καλλιέργειας καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε νέες λύσεις  στη καλλιέργεια . Πλέον τα  χημικά προϊόντα  δεν δίνουν τα αποτελέσματα του παρελθόντος και επιταγή της αγοράς για προϊόντα απαλλαγμένα απο χημικά είναι επιτακτική . Με αυτές τις προϋποθέσεις η χρήση προϊόντων όπως το Biofence και το   Duolif  είναι η νέα λύση ο δρόμος προς τη νέα γεωργία ασφαλή για τον παραγωγό και το καταναλωτή .

Πηγή: http://phytofortificants.blogspot.com/2011/04/biofumigation.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου