Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

5 λόγοι για να μην κάνεις κομποστοποίηση

Δεν βαριέσαι

Δεν βαριέσαι γιατί η διαδικασία είναι πανεύκολη και έτσι απλά μειώνεις τα οικιακά σου απορρίμματα κατά 50% συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος μας. Παράλληλα, βελτιώνεις το έδαφος, το κάνεις γονιμότερο, και παράγεις ένα άριστο λίπασμα για τον κήπο.

Μου μυρίζει
Υπάρχουν ορισμένες τροφές όπως κόκκαλα, κρέας και γαλακτοκομικά τα οποία δεν είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και δημιουργούν δυσάρεστες οσμές. Αν αποφεύγεις τέτοιες τροφές δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με τον κάδο. Άλλα υλικά ακατάλληλα για τον κάδο είναι: γυαλιά, πλαστικό, μέταλλα, υφάσματα, χαρτί, χημικά, μπαταρίες, σκόνη από ηλεκτρική σκούπα, στάχτη.

Θα μας φάνε τα ποντίκια.
Ο κάδος περιλαμβάνει ειδικό πάτο που προστατεύει το περιεχόμενο του από απρόσκλητους επισκέπτες. Παράλληλα, το συχνό ανακάτωμα του περιεχομένου είναι ένα σηματικό βήμα για τη σωστή λειτουργία του κάδου. Επιτρέπει τον απαραίτητο αερισμό και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης χωρίς δυσάρεστες οσμές.

Που να τρέχω
Όλοι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε τώρα γιατί σε λίγο θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε. Κάθε κράτος οφείλει να μειώσει την ποσότητα των οργανικών απορριμμάτων, με σκοπό να αποτραπεί η παραγωγή μεθανίου, το κυρίως βλαβερό αέριο που συμβάλλει στο φαινόμενο θερμοκηπίου. Στην Ελλάδα, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι το 2011 για να πετύχει βαθμιαία μείωση της ποσότητας των οργανικών απορριμμάτων.
Δεν ξέρω από τέτοια.
Η κομποστοποίηση είναι υπόθεση πανεύκολη καθώς και πολύ ενδιαφέρουσα για όλη την οικογένεια, Καθιερώστε στην κουζίνα σας ένα μικρό κάδο αποκλειστικά για ότι τα υπόλοιπα φαγητών έχετε καθημερινά: φλούδια από φρούτα,  λαχανικά τσόφλια αυγών - φίλτρα καφέ και τσάι. Μεταφέρετε το περιεχόμενο στον κάδο κομποστοποίησης και προσθέτετε ότι φύλλα και κλαδεμένα έχετε στον κήπο σας. Ανακατεύετε τακτικά για να αερίζετε το περιεχόμενο και για να γίνεται σωστά η κομποστοποίηση.


Πηγή: Τιτόπουλος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου